2 C
Kotor Varoš

Istraga u ŠG “Vrbanja” – Vuk sit ovce na broju?!

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – U Šumskom gazdinstvu “Vrbanja” Kotor Varoš izvršena je bespravna sječa i krađa šume. Radi se o teškom krivičnom djelu o čemu je upoznat direktor šumarije, interna kontrola, inspektorat Srpske, generalni direktor JP Šume i resorni ministar.

Istraga u ŠG "Vrbanja" - Vuk sit ovce na broju?!

Ovo se tvrdi u dopisu radnika, dostavljenom BN-u, u kome se naglašava da je izvršena bespravna sječa šume i to oko 500m3, koja je završila na stovarištu Vrbanja Šuma ukupne vrijednosti oko 50.000 KM.

Umjesto da odgovorni preduzmu adekvatne radnje i kazne počinice, oni su, kako tvrde radnici, sve učinili i čine da zataškaju krivične radnje u tom preduzeću i spase one koji su to počinili.

Radnici naglašavaju da je u odjelu – 175 PJ Vrbanja sliv Vigošta – prošle godine izvršena doznaka stabala za sječu, a ove godine izvode se radovi, tj, vrši se sječa i otprema šuma.

“Doznaku je izvršio projektant – doznačar Miroslav Stupar, dipl. ing. šumarstva, koji je uradio i izvođački projekat za navedeni odjel u kome je navedeno da nije izvršio doznaku stabala za sječu u odjelu C PJ Vrbanja zato što mu je rečeno da će prilikom transporta šume doći do oštećenja privatnog vodovoda koji je položen traktorskom vlakom i koji vodi do privatne firme Radislava Čupića”, navode radnici i dodaju da traktorska vlaka direktno zemljanim putem vodi na stovarišta “Vrbanja Šuma” na kojem prerađuju ogrevno drvo…

Ove godine, prema navodima radnika, na licitaciji izvođenje radova za sječu i izvoz dobila je firma “Vrbanja Šume” čiji je direktor Čupić.

– Nakon licitacije, tehnički direktor tehnički direktor ŠG Vrbanja Milan Vasiljević i šef pripreme proizvodnje Zvjezdana Gajić, traže od projektanta Stupara da ode u odsjek C u 175 odjelu i da doznači stabla za sječu ali da to ne prikazuje kroz knjige, što on, kako tvrde radnici, odbija da učini.

Oni dalje navode da je vršen pritisak na Stupara, kome je, kako stoji u dopisu, objašnjeno da je to potrebno uraditi na taj način kako bi  obezbijedili sredstva za kampanju SNSD-a.

Pošto je Stupar odbio da to uradi, radnici tvrde da je neko “lažnim čekićem izvršio lažnu doznaku na stabla. koja će se sjeći, i to nigdje nije evidentirano”.

To su, kako su sami priznali direktoru ŠG Vrbanja Sanelu Radmanoviću, uradili Milan Vasiljević i Zvjezdana Gajić, navode ogorčeni radnici u dopisu i dodaju da je pomenuti dvojac priznao da su to uradili zbog potrebe kampanje SNSD-a u toj opštini.

Sve je zataškano, tvrde radnici, i dodaju da se radi o količini oko 500 m3 koja je završila na stovarištu Vrbanja Šuma ukupne vrijednosti oko 50.000 KM.

Za radnike to je krivično djelo i počinioci nezakonito posječene šume trebali bi da odgovaraju.

O svemu je upoznata uprava preduzeća, inspektorat, resori ministar i prema saznanju radnika sve se završava tako što će se formirati neka komisija koje treba da provjeri navode radnika i prikaže da su nešto radili po onoj narodnoj: – Vuk sit ovce na broju!.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE