12 C
Kotor Varoš

JOVANKA MILJANOVIĆ SVJEDOČILA U SUDU BiH O RATNIM DEŠAVANJIMA U KOTOR VAROŠU

TOP VIJESTI

SARAJEVO – U nastavku suđenja Zdravku Samardžiji, optuženom za zločine počinjene u Kotor Varošu, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o dešavanjima u junu 1992. godine

Svjedok Tužilaštva BiH Jovanka Miljanović radila je tokom rata u Opštini Kotor Varoš.

Ona je ispričala kako je od načelnika Nedeljka Đekanovića i šefa Gorana Kršića bila angažovana na ovjeravanju potvrda za ljude koji su željeli napustiti Kotor Varoš.

“Ja sam ovjeravala te potvrde i naplaćivala odlazak, nakon što bi oni potpisali izjavu da dobrovoljno napuštaju Kotor Varoš”, rekla je svjedokinja.

Ona je ispričala kako su konvoji bili organizovani na tri lokacije, te da je otišlo na stotine ljudi.

Miljanović je navela da su jedan dan u zgradu Opštine došla dva čovjeka u maskirnim uniformama i pitala za Bakira Nušinovića, te da joj je kolega Pane Gavrić kazao da su to Zdravko Samardžija i Danko Kajkut, ali da ih ona nije poznavala.

Odbrana je tražila od svjedokinje da opiše izgled i visinu osoba koje su došle, na što je reagovala predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović i rekla da se tih detalja svjedok ne može sjetiti nakon 30 godina.

I sam optuženi Samardžija pitao je svjedokinju kada su ti ljudi dolazili, na šta je svjedokinja kazala da se ne sjeća tačno datuma, te da njega prvi put vidi, ali da je rekla ono što je čula.

Potom je optuženi kazao kako on nikada nije ušao u zgradu Opštine.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. novembar.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE