2 C
Kotor Varoš

SREDNJOVJEKOVNA NEKROPOLA U VRANIĆU KOD KOTOR VAROŠA: STARI SPOMENICI SVJEDOCI PROŠLIH VREMENA

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ  – Skrivena u šumarku Trtare, u kotorvaroškom selu Vranić nalazi se srednjovjekovna nekropola sa oko 30 starih nadgrobnih spomenika, a koja je, iako značajna, malo poznata javnosti.
-Od tridesetak srednjovjekovnih spomenika najviše je onih u obliku ploča, manji dio je u obliku sanduka, a samo su dva u obliku „sljemenjaka“ – priča Zoran Petrušić, lokalni zaljubljenik u starine.
Dodaje da su neki spomenici duži i od dva metra, a manji dio je utonuo u zemlju i većinom su prekriveni mahovinomi lišćem.
Stanovnik Vranića Huso Šabanović priča da je kao dijete zajedno sa drugom djecom iz sela često dolazio u šumu gdje su se divili izgledu i veličini kamenih ploča.-Tada, prije nekoliko decenija, nismo znali štaje to, ali su nam naši stari uvijek  govorili da je to staro groblje – kaže Šabanović.

Istoričar Damir Kljajić pojašnjava da se Vranić u srednjem vijeku nalazio na važnom putu prema Kotoru, iz pravca sjevera, odnosno današnje Banjaluke.

Dodaje da se u jednom putopisu iz 18. vijeka navodi da je tvrđava Vranić ograđena i naoružana mnogobrojnim topovima, što znači da je ovo naselje kroz istoriju bilo veoma značajno.

IZVOR: ”GLAS KOTOR VAROŠA”

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE