11 C
Kotor Varoš

Darko Momić: Svako sa svakim

TOP VIJESTI

Izbori su završeni. CIK je udario završni pečat na priče o izbornoj krađi i tačka. The end. Fin. Gotovo. Kome se to ne sviđa, nek’ pjeva borbene, jer su pregovori i konsultacije o formiranju vlasti već počeli.

Vladajuća koalicija za danas je najavila sastanak i na njemu bi se, kako stvari stoje, trebali pojaviti lideri i predstavnici SNSD-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NPS-a koji u Narodnoj skupštini imaju 46 poslanika. Poslije današnjeg sastanka javnost neće mnogo saznati o budućoj Vladi, njenim članovima i tome ko će je sve podržavati. Biće vjerovatno poznato ko će u fotelju predsjednika (Šulić, Đokić, Stevandić, Banjac…) i potpredsjednika republičkog parlamenta, dok će se konture nove skupštinske većine i odgovor da li će njen dio biti i zabludjeli i zalutali sinovi (pih!) Selak i Nešić, znati tek na sjednici NSRS na kojoj budu birani delegati u Vijeću naroda RS.

Na toj sjednici, što je mnogo značajnije, biraće se i srpski delegati u Domu naroda BiH, a rezultati tog glasanja mogao bi da otkrije konture buduće parlamentarne većine na nivou BiH. Ono što je posebno interesantno je da bi glavnu ulogu u tome mogli da imaju poslanici probosanskog Pokreta za državu.

Naime, način izbora delegata u Dom naroda BiH prilično je zamršen i prilično ga je teško objasniti, pogotovo ako se ne zna odnos snaga u NSRS. Ali uz uslov da će se vladajućoj većini od 46 poslanika prikloniti i četiri poslanika DNS-a i tri narodna tribuna SPS-a, ta koalicija će imati ukupno 53 ruke. Sa tim kapacitetom mogu da izabere sigurno tri, a u zavisnosti od toga kako će se ponijeti petorica poslanika Pokreta za državu, moguće čak i četiri svoja delegata u Domu naroda. S druge strane, SDS, PDP i Vukanova Lista za pravdu i red imaju ukupno 25 poslanika i mogu da izaberu samo jednog sigurnog delegata, a uz podršku poslanika Pokreta za državu i drugog.

Kako? Vladajuća koalicija može da predloži četiri kandidatske liste i kada ravnomjerno raspodijeli svoja 53 glasa, znači da će jedna lista imati 14, a tri liste po 13 glasova. S druge strane, SDS, PDP i Vukan mogu da naprave dvije kandidatske liste i da jedna za koju bi glasali svi poslanici SDS-a ima 13, a druga sa osam glasova PDP-a i četiri Vukanova poslanika da ima 12 glasova. U tom slučaju ponovio bi se rezultat iz 2018. godine i u Dom naroda BiH prošla bi četiri delegata vladajuće koalicije i jedan delegat opozicije, tj. SDS-a.

Međutim, petorica poslanika Pokreta za državu mogu potpuno da zamute vodu i da dovedu do potpuno drugačijeg rezultata, a da će sigurno mutiti vodu potvrđuje činjenica da dolaze iz čak četiri različite stranke – Ramiz Salkić iz SDA, Mirsad Duratović iz DF-a, Saša Gašić i Andrea Gajić iz SDP-a, dok je Sevlid Hurtić bivši funkcioner SDA koji je u međuvremenu napustio tu stranku i najbliži je NiP-u Elmedina Konakovića. Hipotetički je moguće nekoliko scenarija, pri čemu je gotovo sigurno da poslanici PzD neće nastupati jedinstveno, kao što ne treba sumnjati da bi značajnu ulogu prije glasanja mogao da ima finansijski momenat, pa i trgovina funkcijom potpredsjednika NSRS.

Elem, ako tri poslanika PzD-a, recimo Gašić, Gajićeva i Hurtić daju po jedan glas listama vladajuće koalicije i te tri liste onda budu imale po 14 glasova, to će značiti da će SNSD imati četiri delegata. Ako preostala dva poslanika te koalicije – Salkić i Duratović – glasaju za listu Vukana i PDP-a, pa ta lista umjesto 12 bude imala 14 glasova, onda će nosilac te liste, a govorka se da bi to mogao biti Mladen Ivanić, biti peti srpski delegat. To znači da bi kratkih rukava ostao SDS, jer glasovi 13 poslanika te stranke ne bi bili dovoljni za izbor delegata. Naravno, moguće je i da lista SDS-a dobije glasove PzD-a i da u tom slučaju lista Vukana i PDP-a ostane kratkih rukava, ali to bi bilo čisto rasipanje glasova, jer bi rezultat bio isti kao i u slučaju da poslanici PzD-a uopšte ne glasaju.

Pored opisanih scenarija, moguće je da pet poslanika PzD-a podijele glasove tako da dvojica glasaju za listu SDS-a, a trojica za listu Vukana i PDP. U tom slučaju, nosioci te dvije opozicione liste sa po 15 glasova bili bi delegati u Domu naroda, dok bi vladajuće stranke dale tri delegata. Jedan od njih bio bi nosilac liste koja je dobila 14 glasova, dok bi se preostala dva dobila žrijebanjem između tri liste koje su imale po 13 glasova.

I kao što je spomenuto, mogući scenario je da poslanici PzD-a ostanu suzdržani prilikom glasanja i u tom slučaju bi vladajuće stranke imale četiri, a opozicione jednog delegata. Drugim riječima, vladajuće stranke bez glasova i podrške poslanika probosanske koalicije mogu da imaju četiri delegata, a opozicione stranke bez podrške Pokreta za državu ne mogu da imaju više od jednog delegata. I to je tako.

U svakom slučaju, u toku su vrući pregovori svakoga sa svakim u kojima je do sada najinteresantnija izjava prvog čovjeka SDA u Republici Srpskoj i poslanika ove stranke u Parlamentu BiH Edina Ramića da je njegova stranka spremna da pregovara o ulasku u Vladu RS zato što „Bošnjaci gube u takmičenju ko je veći Srbin“. Hmmmm…

P.S. Drugi put ću napisati nešto pametno o Bobiju.

P.P.S. Bošnjaci su dobili Inckov zakon (izmjene KZ-a o zabrani negiranja genocida), Hrvati su dobili Šmitov zakon (izmjene izbornog zakonodavstva u FBiH), a gdje smo mi Srbi?! Nama bi Šmit mogao dati našu „državnu imovinu“, ali nametnutim zakonom na nivou BiH. Onaj ko pristane na to biće izdajnik, a onaj ko ne pristane – isto.

Darko Momić

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE