1 C
Kotor Varoš

ŠG „Vrbanja“ bilo u minusu 260.000 maraka, a direktor prikazao dobit

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Direktor šumskog gazdinstva „Vrbanja“ Kotor Varoš Sanel Radmanović prikazao je da je ovo gazdinstvo prošle godine ostvarilo dobit od 3.312 maraka, ali Služba interne kontrole ustanovila je da je ŠG „Vrbanja“ bilo u minusu od preko 260.000 KM.

šume

Prema zvaničnim podacima „Šuma RS“ koji su dostavljeni portalu CAPITAL, nakon što je izvršena vanredna kontrola,  inspektori su konstatovali da je od strane ŠG „Vrbanja“ nezakonito isknjižen iznos od 264.653 KM, čime su potcijenjeni troškovi ovog gazdinstva za taj iznos.

Taj iznos nije stavljen za rezervisanje na konto „482-10-obaveze za opštine neprijavljene“, pa je na osnovu izvještaja i ustanovljenih nepravilnosti, naloženo ŠG ‘Vrbanja’ da otkloni nepravilnosti, te da pomenuti iznos vrati u prethodno stanje, odnosno na konto „482-10“, navodi se u odgovoru „Šuma RS“ na naša pitanja.

Organizacioni dijelovi javnog preduzeća, navodi se dalje u odgovorima, nisu u obavezi tražiti saglasnost za knjiženje računovodstvenih promjena, jer oni samostalno vode poslovne knjige u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koje su dužni u potpunosti provoditi i za isto snose odgovornost.

„U toku je provođenje plana aktivnosti za otklanjanje nedostataka po revizorskom izvještaju za 2021. godinu, te nakon što budu završene sve aktivnosti imaćemo konačne podatke za svaki od organizacionih dijelova“, ističu u „Šumama RS“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prema tvrdnjama našeg izvora odlično upućenog u poslovanje „Šuma RS“, većina šumskih gazdinstava na isti način kao i ŠG „Vrbanja“ vrši knjiženja i rasknjižavanja i frizira poslovni rezultat prikazujući lažnu dobit.

„Razlike je samo u tome što je u Kotor Varošu krajem januara ove godine na osnovu anonimne dojave boravila interna kontrola koja je zvanično utvrdila da je to rađeno“, kaže naš izvor.

Pokušali smo dobiti komentar direktora ŠG „Vrbanja“ Sanela Radmanovića, ali on je rekao da ne može davati izjave bez odobrenja generalnog direktora “Šuma RS” Slavena Gojkovića.

Podsjećamo, generalni direktor „Šuma RS“ Slaven Gojković prošle sedmice je izjavio da je više od polovine šumskih gazdinstava u Srpskoj precijenilo zalihe na kraju 2021. godine i nije uskladilo troškove sa svojim prihodima.

Od naše interne revizije dobili smo konkretno u kojim gazdinstvima su napravljeni propusti. Najveći problem odnosi se na vrednovanje zaliha na kraju godine. Više od polovine gazdinstava precijenilo je zalihe. To nam se do sada nikada nije dešavalo. Zašto je došlo do toga ni nama nije jasno”, rekao je “Glasu Srpske” direktor “Šuma Srpske” Slaven Gojković.

Nije želio da navodi imena gazdinstava kod kojih su uočeni ti propusti, ali je naglasio da je kod jednog, koje je čak imalo dobar rezultat, vrijednost zaliha na kraju godine višestruko precijenjena.

On je naglasio da će preduzeti sve korake kako bi uočene nedostatke otklonili, te dodao da već imaju fizičke pokazatelje proizvodnje za šest mjeseci ove godine iz kojih se može vidjeti da su pojedina gazdinstva popravila svoju finansijski poziciju.

„’Zelengora’ iz Kalinovika koja je bila lani među najvećim gubitašima za šest mjeseci je iskazala pozitivan rezultat. Imamo i drugih koji su popravili stanje ali i onih koji nisu, pa ćemo vidjeti koje ćemo korake preduzeti, odnosno da li ćemo i koga mijenjati na čelu tih gazdinstava“, rekao je Gojković.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su najavili da neće reorganizovati ovo javno preduzeće u smislu funkcionisanja, ali da će definitivno morati zahvaliti pojedinim rukovodiocima šumskih gazdinstava koji su imali loš rezultat na kraju godine.

CAPITAL 

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE