2 C
Kotor Varoš

SLUŽEN PARASTOS ZA 16 UBIJENIH SRBA U SERDARIMA

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Kod spomen-obilježja u selu Serdari i na mjesnom groblju Kukavice u opštini Kotor Varoš danas je služen parastos za 16 Srba koje su na današnji dan prije 29 godina ubili pripadnici muslimanskih snaga.

Parastos za ubijene članove porodica Serdar, Tepić i Bencuz služio je protojerej Stanoja Zeljković uz sasluženje još tri sveštenika.

Vijence kod spomen-obilježja položio je načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan.

On  je istakao da nikada ne smije biti zaboravljeno ono što se 17. septembra 1992. godine dogodilo u Serdarima i da se treba sjećati žrtava, ali i svakog borca koji je stvarao Republiku Srpsku.

Zločin u Serdarima jedan je od najvećih i najmonstruoznijih koji su počinjeni na području kotorvaroške opštine.

Najmlađa žrtva zločina u Serdarima imala je četiri, a najstarija 60 godina.

U napadu na Serdare u zoru 17. septembra 1992. godine ubijeni su Branko /60/, Bosiljka /53/, Jelenko /31/, Radmila /21/, Slavko /60/, Danka /54/, Drago /47/, Mirko /31/, Slaviša /22/ i Spomenka Serdar /19/, Ljubica /40/, Slobodanka /12/ i Snježana Tepić /4/, Nikola Dukić /40/, te Slavko /55/ i Slavojka Bencuz /21/.

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Fikreta Planinčića na 11 godina zatvora za zločin u Serdarima, dok su Sead Menzil i Mirsad Vatrač oslobođeni, iako su i oni prvostepenom presudom bili osuđeni na 11, odnosno 10 godina zatvora.

IZVOR: OPŠTINA KOTOR VAROŠ

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE