2 C
Kotor Varoš

KOTORVAROŠANIN POSTAJE VLASNIK ”NOVOG ŽITOPROMETA”?

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Preduzeće “Novi Žitopromet” iz Bijeljine prodat je firmi “Vinarija Kutjevo” iz Hrvatske, čiji je vlasnik Enver Moralić. Potvrdio je ovo za “Nezavisne novine” Miloš Stevanović, pravni zastupnik fočanskog “Pavgroda”, dosadašnjeg vlasnika “Novog Žitoprometa”.

Kako nezvanično saznajemo, ovo preduzeće je prodato za iznos koji se kreće od 3,5 do četiri miliona evra.

Iako smo dakle danas dobili potvrdu da je “Novi Žitopromet” iz Bijeljine prodat preduzeću “Kutjevo vinarija”, iz advokatske firme “Sajić” ističu da su, u stvari, oni ti koji posreduju u ovom poslu te da su informacije o prodaji netačne.

Advokat Aleksandar Sajić rekao je da su pregovori još u toku, ali da još nije potpisan nikakav ugovor.

“Još nije dogovorena cijena niti ko će biti kupac iz ‘Kutjevo grupacije’, da li ‘Kutjevo’ Banjaluka ili Zagreb ili neko treći, niti šta će biti predmet prodaje, da li će to biti ‘Novi Žitopromet’ ili nekretnine”, rekao je Sajić za “Nezavisne”.

Kompanija “Kutjevo”, inače, specijalizovana je za proizvodnju i promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ali je ipak najpoznatija po svojim vinima.

Vlasnik ovog akcionarskog društva je Enver Moralić, jedan od najbogatijih ljudi u Evropi, porijeklom iz Kotor Varoša, a trenutno je na poziciji predsjednika Uprave kompanije.

Iako smo se danas obratili i firmi “Kutjevo” za komentar u vezi s tim kakvi su planovi sa bijeljinskim preduzećem, ostali smo uskraćeni za ove informacije. Njihov eventualni odgovor objavićemo naknadno.

I poljoprivrednici iz Semberije su nam potvrdili da su upoznati s tim da je “Novi Žitopromet” prodat, te se nadaju da će ovaj bijeljinski prehrambeni gigant nastaviti da se bavi osnovnom djelatnošću.

“Nadamo se da će novi vlasnik nastaviti proizvodnju brašna, ali i hljeba, kao i da lageri žitarice, jer za cijelu Semberiju ovo je jako značajno preduzeće”, kazao je Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Podsjetimo, firma je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina.

Fočanska kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća. Ranije su kupili i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta te uplatili 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u “Žitoprometu” javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i sakupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk.

Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Rođen u Kotor Varošu, školovan u Banjaluci

Enver Moralić je rođen u Kotor Varošu, a srednju školu završio u Banjaluci. Diplomirao je 1962. na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Sedam godina kasnije postao je šef predstavništva kompanije “Kemikalija” u Frankfurtu, iz kojeg je vodio poslove s bivšim SSSR.

Nakon što je dobio otkaz, prema njegovoj priči jer se nije htio vratiti u Zagreb, osnovao je privatnu firmu “Kemokomplex” i na trgovanju petrohemijskim proizvodima zaradio prvi milion.

Prema pisanju medija, Moralić je vlasnik nekoliko hemijskih fabrika, naftnog polja i tvornice plastike u Kazahstanu te rudnika nikla u Rusiji.

U Hrvatsku se vratio devedesetih. Nakon bezuspješnog pokušaja da kupi PIK Vrbovec, kupio je “Božjakovinu”, a 2003. postaje vlasnik poljoprivrednog kombinata “Kutjevo”, koji se prostire na preko 700 hektara, a na kojem se pored oranica nalaze voćnjaci, lovišta i, dakako, nadaleko poznati vinograd.

U Sloveniji Moralić ima hemijske tvornice, u Portorožu ljetnikovac i privatnu avionsku kuću, skoro cijelu porodicu uveo je u biznis, a on za to vrijeme živi u dvorcu Štakorovac pored kojeg posjeduje kuće u Kopru i Frankfurtu, vilu u Crnčiću u Cavtatu, a osim toga u prigorju posjeduje tri dvorca, leti privatnim avionom, a njegov “Kemokomplex” godišnje bilježi više od 300 miliona dolara prihoda.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE