12 C
Kotor Varoš

URUČENO 16 POSTHUMNIH ODLIKOVANJA PORODICAMA POGINULIH BORACA

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ  – Načelnik kotorvaroške opštine Zdenko Sakan  i izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin  danas su u Kotor Varošu uručili 16 posthumnih odlikovanja Medalja zasluga za narod porodicama poginulih boraca Vojske Republike Srpske sa područja ove opštine.

Za zasluge stečene u borbi protiv neprijatelja i oslobođenje Republike Srpske odlikovani su posthumno Budimir /Petar/ Kuzmić, Vjekoslav /Vojislav/ Đukić, Željko /Zdravko/ Filipović, Mladenko /Petar/ Gelić, Mirandinjo /Slobodan/ Hrnjez, Radovan /Nedeljko/Jovičić, Stanoje /Đurađ/ Jurić, Đuro /Damjan/ Mijić, Slavko /Stanko/ Smiljić, Željko /Mićo/ Suvajac, Danilo /Marinko/ Šešum, Nenad /Momir/ Pejaković, Anto /Juro/ Petrušić, Božo /Marko/ Radić, Vitomir /Ranko/ Sakan i Slavko /Đorđe/ Serdar.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je da opština nastoji da na odgovarajući način oda počast i da vodi brigu o poginulim borcima i o njihovim porodicama, u domenu lokalne zajednice.

“Ovo je samo jedan od načina da još jednom iskažemo poštovanje i zahvalnost za žrtvu koju su poginuli borci dali za Republiku Srpsku. Oni su za Republiku Srpsku dali najviše što su mogli – svoje živote”, istakao je Sakan.

Župljanin je rekao da je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović povodom Vidovdana – krsne slave Vojske Republike Srpske, i 15. septembra – Dana poginulih i nestalih Republike Srpske, ove godine Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovala 396 poginulih boraca, od kojih 16 iz Kotor Varoša.

“Svjedoci smo da još od samih ratnih vremena, pa evo i danas, postoje značajne snage iz međunarodne zajednice, ali i ovdje iz BiH, kojima je jedini i osnovni cilj ukinuti postojanje Republike Srpske. Mi nemamo na to pravo, pogotovo nemamo pravo zbog onih koji su dali svoje živote za Srpsku i zbog toga je moramo čuvati i njegovati kao trajnu kategoriju”, izjavio je Župljanin nakon uručivanja odlikovanja.

On je istakao da su i mnogi ranjeni borci u temelje Republike Srpske ugradili svoje dijelove tijela i krv, zbog čega je Republika Srpska danas najveća vrijednost i najveća svetinja koja ni na koji način ne smije biti ugrožena.

Slobodan Hrnjez je preuzeo posthumno priznanje za sina Mirandinja, istakavši da je istovremeno ponosan i tužan.

“Ponosan sam na svog sina i tužan što sam ga prerano izgubio. Hvala svim borcima Srpske za slobodu koju sa nam podarili, a apelujem da svi u javnom životu pokažu srpsko jedinstvo koje nas je krasilo u odbrambeno-otadžbinskom ratu”, poručio je Hrnjez.

Odlikovanja su porodicama uručena u sali Skupštine opštine Kotor Varoš.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE