2 C
Kotor Varoš

Opet zakuvali zbog Nikole Tesle i novca: “Zaratili” Zagreb i Beograd, a evo šta kaže Banjaluka

TOP VIJESTI

Lik čuvenog naučnika Nikole Tesle naći će se na kovanicama od pola evra, te od 20 i deset evrocenti, tačnije na “hrvatskoj varijanti” evropskog novca, koji će se u opticaju pojaviti u januaru 2023. godine. Očekivano, na ovo “svojatanje Tesle” stigle su žestoke reakcije iz Beograda.

Još su žešći bili odgovori iz Zagreba i tako su Srbija i Hrvatska još jednom zaratile zbog naučnika koji je, da bi ostvario svoje snove, morao pobjeći i iz domovine i iz otadžbine.

Podsjećamo, Nikola Tesla je rođen 1856. u selu Smiljan kod Gospića, u tadašnjoj Austrougarskoj, danas Hrvatskoj. Bio je sin pravoslavnog sveštenika, a i majka mu je bila Srpkinja.

Tesla je studirao u Gracu i Budimpešti, a kao naučnik se proslavio u SAD. U Americi je ostao do kraja života.

Verbalni rat Beograda i Zagreba zbog svojatanja čuvenog naučnika nije ništa novo, novi je samo povod, zbog koje su ponovo zasiktile varnice.

Kada je Hrvatska najavila da će se Teslin lik naći na “njihovim” evro – kovanicama, iz Narodne banke Srbije su ocijenili da je to “neprimjereno” i da će se oštro suprostaviti tom naumu.

Iz Zagreba je stigao hitar odgovor: Srbija tu ne može ništa, njih se ne pita, nisu člnaica EU.

Potom je i sam premijer Andrej Plenković izjavio da bi on, da je na čelu Narodne banke Srbije, za potez Hrvatske imao samo dvije riječi.

– Rekao bih čestitam i bravo – izjavio je Plenković.

Hrvatski predsjednik, živopisni Zoran Milanvić je u svom stilu poručio da Srbija nema bog zna kakve veze s Teslom.

– Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas – rekao je Milanović, tokom posjete ovom malom mjestu u zaleđu Šibenika.

Naravno, odmah se rasplamsala i diskusija na društvenim mrežama.

Da i Banjaluka ima šta da kaže na ovu temu, pokazao je Dejan Lučka, izvršni direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, koji je propisno “nalijepio” i srpske i hrvatske političare.

 

Bilo bi vam bolje, poručio jeLučka, da podržite brojne mlade Tesle, koje i danas bježe glavnom bez obzira, jer na ovom parčetu planete za njih nema budućnosti. Lučka je pozvao vlasti u Beogradu i Zagebu da, umjesto busanja u grudi patriotske, povećaju subvencije za istinsku nauku i naučni rad i da prestanu forsirati pseudonaučnike i poslušnike.

– Džaba i Srbima i Hrvatima svojatanje Velikoga Tesle. Uzalud Prokrustove postelje i hvalisanje, preimenovanje ulica i trgova, štancanje novčanica i stavljanje njegovog imena na svaku moguću obrazovnu ustanovu, kada i toliko decenija od njegove smrti najbolji izdanci ovog parčića zemljine kore masovno idu u pečalbu – poručio je Lučka na svom Fejsbuk profilu.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE