14 C
Kotor Varoš

Kotorvarošane krasi humanost

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Iako važi priča da je Kotor Varoš jedna od najrazvijenijih opština u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj zbog izuzetno dobre i razvijene industrije, Kotorvarošani se mogu pohvaliti i sportom, programom za mlade, noćnim životom, čestim kultruno-umjetničkim dešavanjima… Ali ono što Kotor Varoš izdvaja i na šta su Kotorvarošani posebno ponosni jeste činjenica da je to zapravo mali grad humanosti.

Kotor Varoš dobrovoljno davanje krvi
U Kotor Varošu ima 750 registrovanih dobrovoljnih davalaca krvi

U Kotor Varošu ima oko 750 registrovanih dobrovoljnih davalaca krvi, a godišnje se prikupi oko 500 doza.

„Organizuju se tri redovne akcije davanja krvi plus jedna u srednjoj školi povodom Dana opštine.  Tome svjedoči i činjenica da je 9. jula 2021. godine  održana ljetna akcija dobrovoljnog davanja krvi, a uprkos pandemiji virusa korona i visokim temperaturama prikupljeno je čak 125 doza krvi, od čega smo imali i 11 novih davalaca. Od ukupno 167 prijavljenih, 42 osobe su odbijene, jer zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga nisu mogli donirati krv”, rekao je Duško Vasiljević iz kotorvaroškog Crvenog krsta.

Kotor Varoš dobrovoljno davanje krvi

Marko Đurić, redovni dobrovoljni davalac dragocjene tečnosti, izjavio je ovo već 14 put kako daje krv iako ima 23 godine. Kaže da mu je čast i zadovoljstvo učestvovati u ovakvim akcijama i da je veoma zadovoljan odzivom sugrađana.

”Naš moto je da pacijent ne treba da čeka krv, nego da krv treba da čeka pacijenta, a kontinuiranim i redovnim akcijama smo sve bliži tom cilju”, naglasio je Vasiljević.

Tekst su pisali polaznici edukacije u sklopu projekta „Nova generacija, novi glasovi“. Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Miloš SMILJIĆ

IZVOR: djeluj.ba

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE