1 C
Kotor Varoš

KOTOR VAROŠ: POČEO S RADOM DOM ZA STARIJA LICA ’’BORO ĐENIĆ’’

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Dom za starija lica ’’Boro Đenić’’ u Kotor Varošu je specijalizovana ustanova socijalne zaštite koja se bavi uslugama smještaja, kao i medicinskog i socijalnog zbrinjavanja starih lica.

Dom radi u okviru ’’Zdrave sredine’’ iz Kneževa, preduzeća koje je osnovao Boro Đenić, i koje ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti.

Za razliku od srednjih godina, kada je produktivnost čovjeka na najvišem nivou, treće doba, koje dolazi nakon toga, je vrijeme mirovanja, koje treba biti ispunjeno adekvatnim socijalnim aktivnostima, radošću i zadovoljstvom, kao i najboljim mogućim tretmanom i njegom.

 

Upravo zato smo odlučili da kotorvaroški Dom za starija lica ’’Boro Đenić’’ postane mjesto u kome ćete naći sve što je vašim najmilijima potrebno za bezbrižno uživanje u trećem dobu.

U domu ’’Boro Đenić’’ obezbijeđena je visokokvalitetna usluga u svim oblastima za njegu starih lica.

Osim udobnog enterijera, našim korisnicima na raspolaganju je i prostrano dvorište za odmor i rekreaciju. Dom je opremljen po vrhunskim standardima i uređen sa velikom pažnjom, uz potpuno razumijevanje potreba naših klijenata, kojima smo na raspolaganju 24 časa dnevno. Brigu o korisnicima u domu vodi naš stručni tim.

Prilikom donošenja odluke da budete naš korisnik postajete dio zajednice koja će o vama besprijekorno brinuti i truditi se da na prvom mjestu vodi računa o vašem zdravlju, životnim navikama i potrebama, potom da vam organizuje niz dodatnih aktivnosti u skladu sa vašim interesovanjima, ali i da vam obezbijedimo bogat društveni život i nove prijatelje sa kojima ćete dijeliti razgovore, riječi utjehe, radosti i svakodnevne životne teme.

Sa novom opremom i konceptom zasnovanim na visokokvalitetnim uslugama sličnih domova u razvijenim zemaljama EU, dom ’’Boro Đenić’’ mijenja predstavu o klasičnoj formi smještaja za starije i bolesne osobe i u potpunosti razbija famu da su takvi objekti prostori u kojima se te osobe zaboravljaju, već naprotiv to je institucija u kojoj je organizovan život sa svim uslovima za njegov produžetak i ugodnu treću životnu dob.

USLUGA:

Naš cilj je da korisnicima pružimo usluge vrhunskog kvaliteta i da im profesionalnom brigom našeg osoblja obezbijedimo osjećaj sigurnosti i dostojanstvenog življenja.

Čvrsto stojimo iza činjenice da uz maksimalan socijalni i medicinski tretman koji nudimo u našem domu, treće doba svakom našem korisniku može biti ispunjeno mirom i zadovoljstvom.

Imajući u vidu da je zdravlje najvažnije, bez obzira na godine, mi ćemo brinuti na prvom mestu o vašem zdravstvenom i medicinskom stanju kroz konstantnu podršku u borbi protiv oboljenja.

Na prvom mjestu želimo da istaknemo medicinske usluge, a to su:

Redovno davanje propisane terapije
Svakodnevna kontrola krvnog pritiska
Mjerenje šećera u krvi
Kontrole diureze
Održavanje stome
Kontrola tjelesne temperature
Obrada dekubitalnih rana
Pregled ljekara opšte prakse, kao i psihijatra
Uzimanje uzoraka za laboratorijska ispitivanja
Usluge prevoza starih lica
Pružanje pomoći poslije oporavka nakon bolničkog liječenja
Davanje insulina

ZA KORISNIKE SMJEŠTENE U USTANOVU OBEZBJEĐUJEMO:

Smještaj u jednokrevetnim, dvokrevetnim sobama i apartmanima
Kompletnu ishranu prema odgovarajućim standardima (uključuje doručak, ručak, večeru, te kafu ili čaj kao osvježenje)
Socio-terapijski rad (grupna i individualna terapija)
Preventivnu medicinsku zaštitu starih i odraslih lica
Njegu i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, održavanju higijene…
Organizovanu rekreaciju, zabavu i kulturno-zabavne sadržaje, radne i društvene aktivnosti, druženja, posjete…
ISHRANA:

Ishrana korisnika organizovana je u domu (priprema hrane u vlastitoj kuhinji) uz poštovanje standarda i normativa ishrane primjerene starijim osobama i specifičnoj patologiji, odnosno specifičnim potrebama korisnika.
Obezbijeđena su tri obroka dnevno: doručak, ručak i večera, te poslijepodnevno osvježenje (kafa ili čaj).
Za pokretne korisnike ishrana se organizuje u trpezariji, dok se za korisnike lošijeg zdravstvenog stanja ishrana organizuje po sobama uz pomoć medicinskog osoblja

Na obezbjeđivanju adekvatne zdravstvene zaštite, primjerene starosnoj dobi i patologiji koja prati ovu dob, u domu se provode sljedeće mjere i aktivnosti:

-Kontinuirano se prati zdravstveno stanje svakog korisnika
-Obezbjeđuje se aplikacija propisanih lijekova i terapije
-Pruža se odgovarajuća njega i pomoć korisnicima
-Provode svakodnevne aktivnosti na poboljšanju higijenskih uslova života korisnika i po tom osnovu prevenira nastanak bolesti, odnosno unapređuje zdravlje
-Obezbjeđuju redovni kontakti sa zdravstvenim ustanovama, vezano za ostvarivanje odgovarajuće zdravstvene zaštite korisnika u skladu sa potrebama svakog korisnika
-Preduzimaju i provode vanredne mjere i aktivnosti radi sprečavanja pojave i širenja bolesti

-U cilju unapređivanja kvaliteta zdravstvenih usluga obezbijeđen dolazak i rad doktora – specijaliste porodične medicine u domu, čime je značajno unaprijeđena zdravstvena zaštita korisnika koja se ostvaruje neposredno u ambulanti doma.
Ljekarski pregled korisnika od strane ljekara – specijaliste porodične medicine u ambulanti doma.

SOCIJALNA ZAŠTITA KORISNIKA:

Odgovarajuća socijalna zaštita korisnika ostvaruje se na osnovu Programa socijalne zaštite na nivou doma, a konkretne mjere i aktivnosti vezane za ostvarivanje socijalne zaštite svakog pojedinačnog korisnika ostvaruju se na osnovu pojedinačnih potreba svakog korisnika, a u saradnji sa njihovim srodnicima, odnosno odgovarajućim nadležnim institucijama.

Kroz realizaciju programskih aktivnosti u organizovanju domske zajednice posebna pažnja usmjerena je na sljedeće:

-Pružanje različitih mogućnosti korisnicima za organizovanje i samoorganizovanje (angažuju se radi ostvarivanja raznovrsnih aktivnosti u domu kroz kulturne-zabavne manifestacije, književne večeri, organizovanje posjeta drugim domovima i institucijama).

-Angažovanje korisnika u životu i radu domske zajednice, odnosno očuvanju njihovih fizičkih i psihičkih sposobnosti kroz adekvatne aktivnosti.

-Jačanje i optimalno korištenje individualnih potencijala korisnika doma s obzirom da je sastav korisnika vrlo heterogen po strukturi.

-Pružanje usluga socijalne rehabilitacije koja podrazumijeva cjelokupnu brigu o korisnicima doma.

-Saranju sa nadležnim centrima za socijalni rad, drugim ustanovama socijalne zaštite, zdravstvenim ustanovama, medijima, humanitarnim organizacijama.

DRUŠTVENI ŽIVOT:

Društveni život u našem domu osmišljen je na raznovrstan način da našim korisnicima možemo ispunimo dan raznim društvenim aktivnostima.

Korisnicima doma dostupan je i socijalni radnik sa kojim mogu razgovarati o svojim potrebama i drugim pitanjima koja se tiču socijalne zaštite.

Trudimo se da život stanara u našem domu bude što prijatniji.

Rad osoblja koje direktno radi sa korisnicima, medicinske sestre, tehničari, socijalni radnici i tehničko operativno osoblje (kuvarice i spremačice) odvija se u smjenama, tako da se s pravom može reći da je obezbijeđena cjelodnevna briga.

Dinamika dnevnih aktivnosti redovno se usaglašava sa specifičnim potrebama klijenata, pri čemu su u fokusu osobe koje imaju najveće teškoće, odnosno potrebe za pojačanom brigom i pažnjom, što se posebno odnosi na adekvatnu njegu i zdravstvenu zaštitu.

Po prirodi svoje djelatnosti i po organizaciji, dom je otvorenog tipa, što se ogleda u mogućnosti korisnika da nesmetano odsustvuju i povremeno borave van doma (koliko oni to žele, odnosno u skladu sa njihovim potrebama), i mogućnostima korisnika da imaju kontakte i posjete srodnika i prijatelja, uključujući i mogućnost srodnika (najčešće djece koja žive van Kotor Varoša), prijatelja i drugih da privremeno borave u domu sa korisnikom (pod odgovarajućim pravilima i uslovima, koji su precizno regulisani odgovarajućim aktima).

U kontekstu otvorenosti doma, vrijedno je spomenuti i otvorene mogućnosti uključivanja starih i odraslih lica iz lokalne zajednice u organizovane aktivnosti koje se odvijaju unutar doma – proslave rođendana, obilježavanje i proslave vjerskih i drugih praznika, poetske večeri, igranje šaha…

Možete zakazati razgovor i posetiti nas, ij sa nama šta vam je potrebno kao i vaša očekivanja, a mi ćemo vas sa zadovoljstvom informisati o tome šta vam je na raspolaganju kao korisniku Doma za stara lica “Boro Đenić”.

Uvjeravamo vas da ste na prvom mjestu vi, kao korisnik usluga našeg doma, i u sigurnim rukama našeg stručnog tima, koji će se svakodnevno zalagati da vam život uljepša i obogati ga pažnjom, srdačnošću i kvalitetnim tretmanom zdravstvenog i socijalnog života.

IZVOR: ”GLAS KOTOR VAROŠA”

 

 

 

 

 

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE