2 C
Kotor Varoš

Podignuta optužnica za ratni zločin u Kotor Varošu

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije.

On se tereti da je, u svojstvu člana komande Specijalnog odreda milicije CSB Banja Luka, komandujući jedinicom zajedno sa Ljubanom Ećimom, zajedno sa drugim osobama iz struktura vojske i policije, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša i okolnih mjesta.

“Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubistva više destina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece kao i osoba starije životne dobi”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Samardžija se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih povreda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila.

“Optužnica obuhvata i razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-historijske spomenike”, dodaje se.

U saopštenju za javnost se ističe i kako se optuženi tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnost.

Tužilaštvo BIH, navodi se u saopštenju, će dokazivati pozivanje više od 270 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE