14 C
Kotor Varoš

Nakon 31 godine ponovo u školskim klupama

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Jedna od najuspješnijih generacija kotorvaroške Osnovne škole „Bratstvo-jedinstvo“ okupila se ponovo u školskim klupama i nakon 31 godine evocirala uspomene na najljepše godine svog života.

Generacija koja se može smatrati izuzetnom, baš posebnom, već treću godinu u nizu obilježava maturu i njeguje prijateljstvo, jer je njegova vrijednost nemjerljiva.

A da nisu zaboravili đačke dane i vrijeme provedeno u školskim klupama najbolje govore riječi današnjeg direktora Osnovne škole Dušana Petrušića, kojem su uručili košarkaške table, obručeve, lopte i mrežice, kako bi nove generacije provodili više vremena na školskom igralištu.

„Zaista sam dirnut ovim gestom i nemam riječi kojima mogu da opišem moje lično, ali i zadovoljstvo svih zaposlenih u našoj obrazovnoj ustanovi. Iz njihove priče sam saznao da su muški članovi ove generacije većinu vremena provodili na školskom igralištu, tako da je ovo poklon za generacije koje dolaze i primjer koji treba da slijede“, istakao je Petrušić.

Pored 22 učenika na obilježavanju godišnjice mature prisutni su bili i nastavnici biologije Vojka Stolić i Ranko Gavranić, srpsko-hrvatskog jezika Mira Olujić i Željko Delić, njemačkog jezika Tomo Olujić i geografije Branko Rusmir.

„Bila je ovo jedna od respektabilnih generacija u svakom pogledu i drago mi je što su danas uspješni ljudi koji imaju porodice, a poneki čak i unuke. Jednostavno, životna sudbina rasula ih je širom svijeta, ali kao u Bajaginoj pjesmi „Moji su drugovi“ uvijek kad se sretnu naprave atmosferu za pamćenje“, rekao je nastavnik geografije u to vrijeme Branko Rusmir.

Bivši učenici, a došli su iz Amerike, Holandije, Austrije, Njemačke i Slovenije, su se prisjetili brojnih zgoda i nezgoda iz đačkih klupa. Vrijeme u kojem su odrastali, kako ističu, bilo je potpuno drugačije od sadašnjeg, srećno i bezbrižno.

„Bez obzira na naše poslovne obaveze početak avgusta je rezervisan za tradicionalno okupljanje. Jedinstven je osjećaj vidjeti nasmijana lica, ljude kojima, pokazali su to i ovog ljeta, nikad ništa nije teško“, naglasio je Muhamed Škorić, koji je stigao iz Holandije i zahvaljujući angažmanu njegovih poslodavaca (Jordi Linneman i Jorryt Taekema) uručena je donacija Osnovnoj školi.

Zijada Skopljak već dugi niz godina živi i radi u Austriji i ističe kako je susret sa školskim drugovima za nju izuzetno emotivan.

„Vrijeme kao da se vratilo, zaista ne mogu da opišem taj osjećaj. Prosto je nezamislivo da je proteklo toliko godina, a da smo ponovo zajedno. Zahvalnost za naše današnje karijere dugujemo učiteljima i nastavnicima, koji su nas učili da logički razmišljamo, kako treba da učimo i da zavolimo nova saznanja“, poručila je Skopljakova.

Maturanti generacije 1975 su se prisjetili svih svojih drugova, a posebno je bilo emotivnno prisjećanje na nedavno preminulog Samira Arapa.

„Izgubio je bitku sa opakom bolešću, kao i njegova supruga, ali naša je obaveza da pružimo podršku njegovoj djeci i to ćemo činiti svake godine“, poručili su maturanti „humanitarci“.

Razigrani i veseli maturanti su se družili do kasno u noć u jednom od kotorvaroških restorana. I zaslužili su. Uz finu gastronomiju i taktove muzike koji su ih podsjećali na najljepše dane njihovog odrastanja.

IZVOR: (opstinakotorvaros.com)

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE