14 C
Kotor Varoš

MILE ĐEKANOVIĆ: STARA SABLJA KRASI ETNO GALERIJU

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ  – Mile Đekanović iz Slatine kod Kotor Varoši vlasnik je jedne od najbogatijih etno galerija u ovom dijelu Srpske.

Godinama Đekanović uporno sakuplja stare predmete koji su korišćeni u prošlosti i izlaže ih u svom ljetnikovcu u naselju Slatina.

– Cilj mi je da se svi zajedno vratimo starim dobrim vremenima. Savršeno je jasno da je sve u našim životima u znaku kruga i da vrijednosti koje su nekada poštovane  i uvažavane ponovo dobijaju neprocjenjivu vrijednost – objašnjava Đekanović.

Etno galeriju je, dodaje, popunio uz pomoć rodbine, prijatelja i učenika iz Zabrđa, koji su stare i zabačene predmete iznosili iz podruma i mračnjaka na svjetlost dana.

– Ipak, od svih predmeta koje sam do sada sakupio s raznih strana najdraža mi je sablja koju sam za uspomenu dobio od oca Nedjeljka. Pokojni otac mi je pričao da je on tu sablju naslijedio od djeda, ali ni on nije mogao sa sigurnošću tvrditi iz kog vremena ona datira. To mi je najdraža uspomena, a ja ću je, ako Bog da, ostaviti sinu – veli vrijedni sakupljač starina.

Većina predmeta koji su izloženi u etno galeriji potiče iz Grabovice, pitomog sela u dolini Vrbanje, koje je kolijevka loze Đekanovića.

– Nastojim da u svakoj prilici prezentujem u najljepšem svjetlu selo u kojem sam rođen. U Grabovici sam djetinjstvo proveo i svaki predmet iz tog sela mi je drag i ima neprocjenjivu vrijednost, a posebno sam srećan kada dobijem stvari koje su u prošlosti pripadale mojoj rodbini – priznaje Mile.

Cilj mu je, otkriva, da etno galeriju  upotpuni novim detaljima i predmetima koji su u prošlosti korišćeni u seoskim domaćinstvima.

– Svakodnevno se rađaju nove ideje, jer ja sve ovo radim iz ljubavi. U blizini ljetnikovca uskoro će biti instaliran stari rakijski kazan sa čabrom i kotlom od bakra. Nadam se da će to biti svojevrsna atrakcija i da će privući pažnju posjetilaca. Sve ljude dobre volje koji posjete galeriju i ljetnikovac počastim kafom i rakijom i trudim se da se ovde osjećaju kao kod svoje kuće – priča vlasnik etno galerije iz Slatine.

IZVOR: ”GLAS KOTOR VAROŠA”

            

 

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE