1 C
Kotor Varoš

Dermal obilježio 20 ponosnih godina

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Kotor Varoši da je Fabrika obuće “Dermal” primjer uspješnog rukovođenja preduzećem, te da je 1.220 zadovoljnih radnika pravi pokazatelj dobrog i uspješnog rada.

Višković je istakao da će Vlada Srpske uvijek pružiti podršku ovakvim i sličnim preduzećima, jer njihov razvoj značajno doprinosi i razvoju privrede Republike Srpske.

“Broj radnika koje ovo preduzeće zapošljava je nešto što treba poštovati, kao i to da su plate natprosječne u odnosu na druga preduzeća iz ove branše, a danas smo imali priliku da čujemo da postoji potreba za dodatnim zapošljavanjem“, rekao je Višković novinarima, nakon posjete proizvodim pogonima ove fabrike u Kneževu i Kotor Varoši.

On je vlasniku i direktoru fabrike Radenku Bubiću poželio srećan jubilej – 20 godina postojanja i rada, te izrazio zadovoljstvo što su podršku pružili i partneri iz EU koji posluju sa “Dermalom”.

“Ova kompanija je i u godinama epidemije virusa korona investirala i zapošljavala radnike i to je veliki uspjeh“, rekao je Višković.

Višković je napomenuo da je Vlada Srpske u prethodnom periodu određenim mjerama i povlasticama za preduzeća koja posluju u oblasti prerade kože i tekstila spasila ovu branšu i omogućila da se ona razvija.

Fabrika obuće “Dermal” jedan je od najvećih proizvođača serijske obuće na prostoru bivše Jugoslavije, u kojoj se dnevno proizvodi oko 2.000 pari moderne i 4.000 pari namjenske zaštitne obuće, izjavio je vlasnik i direktor fabrike Radenko Bubić.

“Većinu obuće isporučujemo firmama iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovačke, Francuske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske, sa kojima imamo potpisane ugovore. Osim u zemlje Balkana, plasiramo i na mnoga druga tržišta u Evropi“, rekao je Bubić novinarima u Kotor Varošu, nakon posjete premijera Republike Srpske Radovana Viškovića proizvodim pogonima ove fabrike.

On je podsjetio da je “Dermal” osnovan 2002. godine kao trgovačko preduzeće, a da je 2004. godine počeo sa proizvodnjom obuće, dok danas ima dvije moderno opremljene proizvodne jedinice na području Kotor Varoša i Kneževa.

Proizvodni pogoni “Dermala” nalaze se na prostoru nekadašnjeg “Proleksa”. Renoviranje postojećih i izgradnja novih pogona, ulaganje u novu opremu, sve su to investicije koje su, prema riječima Bubića, finansirane iz vlastitih sredstava.

“U protekle dvije godine, koje je obilježila pandemija virusa korona, zaposlili smo 340 radnika, u prva tri mjeseca ove godine 72 ranika, a do kraja godine planiramo da zaposlimo još njih 50 u Kneževu i 80 u Kotor Varoši. U prethodne dvije godine investirali smo pet miliona KM u dvije proizvodne hale u Kotor Varoši i jednu u Kneževu“, naveo je Bubić.

Preduzeće “Dermal”, osim što se bavi izradom vlastitih proizvoda, veliki dio svojih kapaciteta koristi za uslužno poslovanje, pod kojim se podrazumijeva izrada gotove i polugotove obuće za inostrane partnere, kao što su “Haiks”, “Majndl” i modna ženska obuća “Pol Grin”.

“Konstantno povećavamo proizvodne kapacitete da bismo zadovoljili potrebe kupaca, a istovremeno raste i broj zaposlenih. Potreba za novim radnicima uvijek postoji, imamo ih 900, što nas čini najvećim domaćim poslodavcem u kotorvaroškoj opštini“, dodao je Bubić.

Načelnik opštine Zdenko Sakan naglasio je da opština ima odličnu saradnju sa ovim preduzećem.

“Zahvaljujući `Dermalu` naša lokalna zajednica spada u red onih sa najmanjom stopom nezaposlenosti i uvijek će imati našu punu podršku“, poručio je Sakan.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE