22 C
Kotor Varoš

Potpisan sporazum o saradnji radi uspostavljanja video-nadzora

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ, 9. FEBRUARA – Načelnik Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije /IKT/ u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Milanko Topić, načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan i direktor Agencije za lokalni i ekonomski razvoj Čedomir Komljenović potpisali su danas u Kotor Varošu sporazum o saradnji radi uspostavljanja savremenog video-nadzora u toj opštini.

Sporazum će omogućiti uspostavljanje savremenog sistema video-nadzora po konceptu “Siguran grad” s ciljem da se u Kotor Varošu omogući nadzor javnih površina radi povećanja bezbjednosti građana i njihove imovine, odnosno, da bi se preventivno djelovalo na remećenje javnog reda i mira i činjenje krivičnih djela.

“Projekat je značajan sa bezbjednosnog aspekta i značajno će doprinijeti oko rasvjetljavanja krivičnih djela, dokazivanja i dokumentovanja prekršaja. U toku su pripreme tenderske dokumentacije i tehničkih stvari, tako da očekujemo da se realizuje u toku ove godine“, rekao je načelnik Sakan.

Ovim sporazumom je definisano da će opštinska Agencija za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa opštinom i privrednim subjektima, finansirati nabavku opreme i usluge za izvođenje radova, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izraditi elaborat za sistem video-nadzora, na osnovu kojeg će razviti, a onda i postaviti softver za obradu podataka evidentiranih kamerama.

Načelnik Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije /IKT/ u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Milanko Topić istakao je da će video-nadzor mnogo olakšati rad policijskih službenika i da će se stepen bezbjednosti biti podignut na viši nivo.

“Nakon isteka garantnog roka, Ministarstvo će vršiti poslove administracije i održavanja sistema video-nadzora“, naglasio je Topić.

Elaborat, kojeg će izraditi MUP, predviđa instaliranje 20 kamera na 15 lokacija koje su definisane kao prioritetne.

Osam kamera ima mogućnost automatskog prepoznavanja registracija na vozilima.

Praćenje i arhiviranje video-zapisa će se vršiti u Policijskoj stanici Kotor Varoš u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Veliko interesovanje za raelizaciju ovog projekta su pokazali brojni privredni subjekti sa područja opštine, koji su na Privrednom savjetu iznijeli zajednički stav u pogledu uspostavljanja video-nadzora.

Do sada su podršku ovom projektu pružili preduzeće “Mehaničke konstrukcije”, koje je doniralo sredstva u iznosu od 30.000 KM, dok su “Kvimpeks” i ŠG “Vrbanja” uplatili po 1.000 KM.

IZVOR: OPŠTINA KOTOR VAROŠ

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE