11 C
Kotor Varoš

NA BOGOJAVLJENJE PLIVANJE ZA ČASNI KRST U VRBANJI

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – U Kotor Varošu će 19. januara biti organizovana Bogojavljenska litija i šesto plivanje za Časni krst u rijeci Vrbanji.

Program će početi u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a biće nastavljen bogojavljenskom litijom glavnom gradskom ulicom do Kotorskog mosta, gdje će biti osveštana voda i spušten krst u Vrbanju.

Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenulo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, načelnik opštine Zdenko Sakan je generalni pokrovitelj, a organizator Srpska pravoslavna crkvena opština Kotor Varoš.

Arhijerejski namjesnik kotorvaroški Milenko Narić je rekao da su na sastanku sa predstavnicima Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije i načelnikom opštine precizirani svi detalji plivanja za Časni krst.

“Ovo je veliki praznik kada se sabiramo i molimo za blagoslov Božiji. Bogojavljenje je veliki pravoslavni praznik i zato želimo da ga obilježimo dostojanstveno, kao i prethodnih pet godina”, poručio je Narić i pozvao sve vjernike i ljude dobre volje da učestvuju u Svetom bogosluženju i svečanoj Bogojavljenskoj litiji.

Sakan je istakao da ova tradicionalna manifestacija predstavlja jedan od najljepših pravoslavnih običaja.

“Opština se i ove godine stavlja na raspolaganje i u materijalnom smislu da pomogne održavanje ovog događaja. Čast nam je da svake godine imamo sve veći broj učesnika, a sve sa ciljem da se očuva pravoslavna tradicija u čast Bogojavljenja. Iskoristio bih priliku da pozovem sugrađane da isprate ovaj jedinstveni običaj”, naglasio je Sakan.

Učesnik koji bude prvi doplivao do Časnog krsta dobija zlatni dukat, dar Duška Lalovića, a ostali učesnici dobiće prigodne poklone.

Svi kandidati trebaju u utorak, 18. januara, od 9.00 do 16.00 časova proći pregled u kotorvaroškom Domu zdravlja kako bi se izbjegao rizik po njihovo zdravlje.

Iz Udruženja za promociju i značaj sportske rekreacije ističu da su podršku ovom događaju, koji je prošle godine okupio 21 takmičara, pružili brojni privrednici sa područja opštine.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE