20 C
Kotor Varoš

RADMANOVIĆ GORI OD POTKORNJAKA: DRVOPRERAĐIVAČI USTALI PROTIV DIREKTORA ŠUMARIJE U KOTOR VAROŠU

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Drvoprerađivači sa područja Kotor Varoša upozorili su da Šumsko gazdinstvo “Vrbanja” ne poštuje ugovore o isporuci drvnih sortimenata, zbog čega je drvoprerađivačka industriju u toj opštini dovodena u katastrofalan položaj.

Tvrde kako im prijeti krah ako se ne ispoštuju ugovori o isporuci drvnih sortimenata, koje su potpisali sa JP ’’Šume RS’’.

Iz uprava kotorvaroških drvoprerađivačkih firmi poručuju da su dovedeni na rub provalije i da više ne mogu skrštenih ruku posmatrati kako se oblovina sa tih prostora isporučuje kupcima u Banjaluci, Laktašima, Kneževu, Gradiški, Laktašima i Tesliću, dok su oni primorani da, zbog nedostatka oblovine, zatvaraju pogone i otpuštaju radnike.

Kotorvaroški drvoprerađivači prstom upiru u v.d. direktora ŠG “Vrbanja” Sanela Radmanovića i optužuju ga da favorizuje kupce i izvođače radova u šumarstvu iz susjednih opština i na taj način uništava lokalnu proizvodnju.

Uvjereni su da Radmanović svojim radom vodi u propast i gazdinstvo na čijem se čelu nalazi, ali i da svjesno krši zakonske odredbe u oblasti šumarstva, koje predviđaju da prednost u isporuci moraju imati domaći drvoprerađivači.

– Za šumarstvo u Kotor Varošu Radmanović je gori i od potkornjaka. Ne zna se ko je veću štetu nanio šumama u ovom kraju – pričaju kotorvaroški drvoprerađivači.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Primorani su, tvrde, da preduzmu sve zakonom predviđene radnje, uključujući organizovanje protesta i blokadu puteva, kako bi skrenuli pažnju nadležnih na nevolje, koje su ih zadesile.

– Dinamika isporuke u ovoj godini je bila na izuzetno lošem nivou i uvjereni smo da ŠG ’’Vrbanja’’ neće ispoštovati potpisane ugovore i na taj način direktno će uticati na krah lokalne drvoprerađivačke industrije – upozoravaju iz Udruženja drvoprerađivača Republike Srpske ’’Final’’.

Privredni savjet opštine Kotor Varoš podržao je inicijativu Udruženja drvoprerađivača Republike Srpske u pogledu isporuke drvnih sortimenata drvoprerađivačima sa područja ove lokalne zajednice.

– Privredni savjet opštine Kotor Varoš preporučuje Javnom preduzeću Šume Republike Srpske i Šumskom gazdinstvu “Vrbanja” Kotor Varoš da prioritet u isporukama drvnih sortimenata budu već ugovorene obaveze firmi sa područja opštine Kotor Varoš – naglašeno je u odluci koja je usvojena jednoglasno.

I Skupština opštine Kotor Varoš uključila se u rješavanje nagomilanih problema s kojima se susreću lokalni drvoprerađivači.

Odbornici su upozorili da bi ovakav odnos ŠG “Vrbanja” prema lokalnim drvorerađivačima mogao imati ogromne posljedice.

Zatraženo je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Javnog preduzeća ’’Šume Republike Srpske’’ da prioritet u isporukama drvnih sortimenata budu već ugovorene obaveze drvoprerađivača sa područja opštine Kotor Varoš.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE