20 C
Kotor Varoš

ŠUMARIJA GORI, A SANEL SE ČEŠLJA

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – ”Šume Republike Srpske“ ni u ovoj godini ne mogu da se pohvale dobrim poslovanjem. U prilog tome govore najnoviji podaci o akumuliranim gubicima, koji su, zaključno sa septembrom – 3,6 miliona maraka.

Od 32 organizacione jedinice koje funkcionišu u sastavu JP „Šume Republike Srpske“, čak 13 njih je u devet mjeseci 2021. godine, poslovalo u gubitku. Prema zvaničnim informacijama, od 1. januara do 30. septembra, akumulirali su gubitak na tri miliona i 607 hiljada maraka.

„Najveći gubitak za prvih devet mjeseci ove godine imao je „Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju“ iz Doboja sa milion i 45 hiljada maraka. Slijedi Šumsko gazdinstvo „Zelengora“ iz Kalinovika čiji gubitak iznosi više od 800 hiljada KM. 326 hiljada maraka gubitak je ŠG „Čemernica“ iz Kneževa, a 325 hiljada iznosi gubitak „Vrbanje“ iz Kotor Varoša. Teslićka „Borja“ poslovala je sa gubitkom od skoro 237 hiljada KM. Nakon njih, sa više od 100 hiljada maraka gubitka poslovala su Šumska gazdinstva: „Banja Luka“, „Panos“ iz Višegrada, „Gorica“ iz Šipova i „Birač“ iz Vlasenice.“, stoji u zvaničnim podacima.

Uprava kriminalističke policije je podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv pet direktora šumskih gazdinstava i drugih odgovornih lica u „Šumama RS“. Oni se sumnjiče da su sa računa preduzeća plaćali lične kazne, oštetivši „Šume RS“ za 23.500 KM.

I pored ovih frapantnih podataka vezanih za ”Vrbanju”, v.d. direktora gazdinstva Sanel Radmanović tvrdi da su u poslovanju Šumskog gazdinstva “Vrbanja” evidentni pomaci, budući da je na kraju prošle godine minus bio oko 800.000 KM, a do kraja tekuće godine očekuju da će biti na “pozitivnoj nuli”.

Radmanović je naveo da je po preuzimanju dužnosti 21. aprila uspio svesti taj dug do kraja juna na 160.000 KM, te izmiriti dio dugovanja prema radnicima i pokrenuti proizvodnju.

“Obaveze prema radnicima smanjene su za 500.000 KM, uplaćeni su doprinosi za četiri mjeseca i jedna zaostala plata, a nadam se da ćemo u sljedećoj godini izmiriti još jednu zaostalu platu i tako u potpunosti izmiriti dugovanja prema zaposlenima”, rekao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, zatečena dugovanja prema opštini Kotor Varoš bila su 880.000 KM, a sada su ispod 500.000 KM sa tendencijom smanjenja.

“Proizvodnja na kraju godine biće veća za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, iako je to ispod plana. Dugovanja prema dobavljačima su na istom nivou, ali to je problem izvođača radova kojima nedostaje radne snage”, naveo je Radmanović.

ŠG “Vrbanja” će do kraja godine realizovati prvu od tri faze projekta pošumljavanja bujičnih područja na slivu rijeke Vrbanje, zahvaljujući kojem će se spriječiti poplave, bujice i erozije zemljišta.

“Riječ je o projektu koji je finansiran iz kredita Svjetske banke. Ukupno će biti pošumljeno 17,55 hektara površina na kojima trenutno nema šumske vegetacije. Prethodno će se izvršiti čišćenje neproizvodnih vrsta drveća, a zatim pošumljavanje vlastitom radnom snagom”, rekao je Radmanović.

On je dodao da je ukupna vrijednost projekta 96.194,23 KM, te da će preostale dvije faze projekta biti realizovane u proljeće i jesen naredne godine.

Ko ne govori istinu, Uprava JP ”Šume” RS ili Radmanović, prosudite sami.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE