10 C
Kotor Varoš

ŠG ”VRBANJA” U DUGU DO GUŠE, SLIJEDI LI SMJENA SANELA RADMANOVIĆA?

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Nadzorni odbor Javnog preduzeća ”Šume RS” razmatrao je devetomjesečni izvještaj rezultata poslovanja svih gazdinstva, a podvučena je crta i za gubitaše.

Čak 13 šumskih gazdinstava poslovalo je s gubitkom, a njihov ukupni minus koji je na kraju 2020. godine bio 1,972 milion KM, sada je gotovo uduplan i za prvih devet mjeseci 2021. godine iznosi 3.607.000 KM.

Na spisku 13 gubitaša su šumska gazdinstva: Borja – Teslić, Zelengora – Kalinovik, Doboj, Banjaluka, Gorica-Šipovo, Panos-Višegrad, Vrbanja-Kotor Varoš, Visočnik-Han Pijesak, Birač-Vlasenica, Čemernica-Kneževo, Drina -Srebrenica, Ognjište, te Centar za sjemensko rasadničke proizvode, CSRP Doboj.

ŠG ”Vrbanja” među najvećim gubitašima u JP ”Šume RS”

Situacijom u pojedinačnim gazdinstvima trebalo bi se baviti i resorno ministarstvo u Vladi RS, a upućeni kažu da su u poslovanja određenih subjekata uključeni i inspektori, što šumarski, što policijski.

Pozitivan bilans zaključno sa 30. septembrom 2021. godine ima 19 gazdinstava, uključujući i Direkciju, a ukupna dobit tih subjekata je nešto veća od pet miliona KM.

Pozitivan bilans poslovanja preko osjetnih milion KM imaju jedino ŠG Prijedor i Jahorina sa Pala.

Primjera radi, Čemernica iz Kneževa je, iako je na kraju 2020. godine bila u plusu 208.406 KM, otišla u crveno i minus od 325.154 KM.

Vlada RS je u aprilu ove godine smijenila 10 direktora šumskih gazdinstava koja su negativno poslovala.

Direktor Šuma RS Slaven Gojković tada je rekao da će pred sve novoimenovane rukovodioce biti postavljeni ciljevi i zadaci koje će morati da ispune ukoliko žele da ostanu na rukovodećim funkcijama.

Saglasnost za smjene rukovodilaca gubitaša ranije je dao i Nadzorni odbor.

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE