10 C
Kotor Varoš

UZALUD ŠUMSKO BOGATSTVO : ZGRADA ŠG “VRBANJA” U RUŠEVNOM STANJU, PUTEVI UNIŠTENI, DUGOVI SE GOMILAJU

TOP VIJESTI

KOTOR VAROŠ – Stanje u šumarstvu na području opštine Kotor Varoš nikad nije bilo gore saznajemo iz više izvora bliskih ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš. Naš portal je više puta pisao o problemima sa kojima se suočavaju drvoprerađivači, jer im nedostaje sirovine, uništavanju puteva iako je obaveza da ih se vrati u prvobitno stanje, dugu prema opštini Kotor Varoš, negativnom poslovanju…

Nakon svega postavlja se pitanje kakva je korist za građane Kotor Varoša to što opština raspolaže šumskim bogatstvom a šteta je nemjerljiva. Da nezadovoljstvo kulminira može se vidjeti i po reakcijama stanovnika sela u kojima se vrši eksploatacija, posljednja je reakcija na pretovar kamiona u MZ Kruševo Brdo gdje se strahuje da bi mještani trajno mogli ostati bez mostova i tako ostati odsječeni od svijeta (VIDEO).

U našu redakciju stigao je i tekst od očigledno dobrog poznavaoca stanja u ŠG “Vrbanja” koje potvrđuje sve ono o čemu smo nekoliko puta pisali na portalu. Tekst prenosimo u cjelosti :

Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ iz Kotor Varoša završilo je 2020. godinu sa minusom od 832 216 KM. Time je akumulirani dug nastavio da raste, a samo prema Opštinskoj upravi Kotor Varoš u ovome trenutku iznosi oko 850 000 KM (do kraja godine bi moglo premašiti milion KM). Opština Kotor Varoš ima površinu od 560 km², u čemu površine pod šumama učestvuju sa 56,72% što predstavlja značajan resurs i dobru osnovu da na osnovu tog prirodnog bogatstva krene u jači privredni razvoj. Umjesto da bude nosilac razvoja opštine na osnovu šumskog bogatstva u poslednje vrijeme sve češće čujemo o katastrofalnim finansijskim pokazateljima ŠG “Vrbanja” koje upravlja šumama na području opštine Kotor Varoš.

Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ ima 151 zaposlenog i taj broj se i pored gubitaka konstantno povećava. Gubici se gomilaju, a radnicima godinama kasne plate i doprinosi.

Ono što je karakteristika u poslednje dvije godine je i nepoštovanje ugovora o isporuci drvnih sortimenata lokalnim drvoprerađivačima, a istovremeno stavljanje u povlašćeni položaj pojedinih drvoprerađivača. Zbog toga je lokalno udruženje drvoprerađivača istaklo javno nezadovoljstvo.

Zgrada preduzeća nalazi se u lošem stanju, što dodatno „para“ oči građanima Kotor Varoša koji svakodnevno prolaze kraj iste (sve to i pored ogromne sječe koja se vrši širom teritorije opštine Kotor Varoš)

Šumsko gazdinstvo „Vrbanja“ je u 2020. godini ostvarilo prihod od 5 790 869 KM, a rashod od 6 623 085 KM.”

IZVOR: ”KV DANAS”

NAJNOVIJE

NE PROPUSTITE